Ι.ΜΑΥΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε.

Έργο: Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου βίλα Καζούλη στην Κηφισιά

Εργοδότης:ΥΠΕΧΩΔΕ

Χρονολογία:1996

Αντικείμενο: Στατική Μελέτη Αποκατάστασης

Η Βίλα Καζούλη οικοδομήθηκε το 1902 από τον Έμπορο Ν. Καζούλη, σε οικόπεδο 47,000.00m2 στην Κηφισιά . Το 1940 η Βίλα καταλήφθηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλάκισης. Από το 1994 έως το 1949 χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ, ενώ από το 1949 έως το 1953 στεγάστηκε το νοσοκομείο ΚΑΤ. Το 1964 πέρασε στην κατοχή του ΙΚΑ και το 1995 μεταβιβάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και μετατρέπεται σε κέντρο Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης το 2001.

Τα τελευταία χρόνια το κτίριο εγκαταλείφθηκε και υπέστη εκτεταμένες φθορές, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τμήματα της στέγης και της τοιχοποιίας, αλλά και να υποστεί βλάβες ο φέρων οργανισμός και η θεμελίωση.

Κατά την μελέτη αποκατάστασης, αναλύθηκε εκ νέου το στατικό σύστημα του κτιρίου και ελέγχθηκε η φέρουσα ικανότητά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η φέρουσα τοιχοποιία ενισχύθηκε με την χρήση ειδικών αγκυρίων και τσιμεντενέσεων. Η θεμελίωση ενισχύθηκε με ειδικές αντιστηρίξεις. Επίσης ενισχύθηκαν τα πατώματα των ενδιάμεσων ορόφων που είχαν καταρρεύσει, και έγινε μελέτη ανακατασκευής της στέγης και συντήρηση του τρούλου.